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ECHA Provides Clarification on PNEC/ DNEL Derivation and Risk Assessments  
 
Case 1: 

• A non-classified substance according to CLP 

• Showing effects in human health endpoints (without classification) 

• Not a PBT/vPvB 

Question to ECHA Answer from ECHA 

- Are DNELs to be derived? 

 

- Are all DNELs or only those for 

the respective exposure route to 

be derived? 

 

- Are risk assessments 

necessary? 

 

- Are PNECs to be derived and 

risk assessments to be 

conducted, in case a DNEL has 

been derived? 

- DNELs need to be derived, if effects have been observed in the 

required studies (and no-effect-level can be derived), independent of 

whether the effects qualify for triggering a classification. 

o For long-term systemic effects, all routes should be addressed 

(except oral for occupational assessment) , route-to-rout 

extrapolation may be applied.  

o If the effects observed are of local nature only, it is enough to 

address the corresponding exposure route only. 

 

- PNECs are to be derived if effects were observed in the required 

ecotoxicological studies, since there is no direct relationship between 

DNEL to PNEC derivation. 

 

- Exposure assessment and risk characterisation are not required as the 

substance is not classified as hazardous or considered a PBT/ vPvB 

(REACH Art 14(4)). 

 

 
Case 2:  

• Substance classified for human health endpoints  

• No classification for environmental endpoints 

• Showing no effects in ecotox studies 

• Not a PBT/vPvB 

Question to ECHA Answer from ECHA 

- Are DNELs to be derived? 

 

- Are all DNELs or only those for 

the respective exposure route to 

be derived? 

 
- Are risk assessments 

necessary? 

 

- Are PNECs to be derived and 

risk assessments to be 

conducted, in case a DNEL has 

been derived? 

- DNELs and PNECs – see Case 1. 

 

- If no PNECs and DNELs have been derived, qualitative exposure 

assessment and risk characterisation are not required in the CSR 

(despite the classification) provided. Still qualitative assessment might 

be needed. 

 
- If no PNECs have been derived, but a long-term inhalation or oral 

DNEL has been derived for general population, exposure assessment 
and risk characterisation may still be required for humans via the 
environment, depending on tonnage band and specific hazard classes. 

  
Case 3:  

• A non-classified substance 

• Not a PBT/vPvB 

• Showing no effects in the aquatic ecotox studies 

• Exhibiting slight effects in the microorganisms studies (STP) 
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Question to ECHA Answer from ECHA 

- Is it possible to derive a PNEC 

STP (one compartment) only, 

skipping PNECs for other 

compartments as no hazard up 

to the limit dose has been 

observed? 

 

- It is possible to derive a PNEC STP only. 

 

Case 4: 
• A non-classified substance  

• With derived PNECs and DNELs  

Question to ECHA Answer from ECHA 

- Is the exposure assessment 

necessary? 

- Or can the CSR be waived 

instead due to the fact that the 

substance is not classified? 

 

- Exposure assessment and risk characterisation are not required in the 
CSR as the substance is not classified as hazardous or considered a 
PBT/vPvB (REACH Art. 14(4)). 

- A CSR with sections 1-8 is still requested. 

 


